Cinci frici despre 5G care îți arată că unii nu văd decât apocalipsă

de: Teodora Tudosie
10 06. 2019

Tehnologia 5G este în plină dezvoltare și, deși este disponibilă în doar câteva locuri momentan, urmează să devină o opțiune standard.

Totuși, ca mai toate lucrurile bune, tehnologia 5G vine și cu anumite probleme de care ești, sau nu, conștient. Va mai dura ceva până rețeaua 5G va ajunge să fie disponibilă pentru toată lumea, iar până atunci presupunerile nu vor înceta să apară.

Iar pentru că oamenilor le e mai greu să accepte noul, tehnologia 5G a stârnit în rândul acestora și câteva frici, mai mult sau mai puțin întemeiate.

Rețeaua 5G ar cauza cancer

Una dintre principalele frici în ceea ce privește rețeaua 5G o reprezintă cea legată de sănătate. Ar putea exista o legătură între rețeaua 5G și cancer.

Totul a pornit de la un studiu pe șoareci, realizat de o divizie a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite. Cercetătorii au expus, în cadrul acestui studiu, peste 7.000 e șoareci și la radiații de radiofrecvență, cele emise de telefoanele mobile. Procesul a durat mai mulți ani, iar la final au analizat efectele acestor radiații asupra animalelor. Cercetătorii au descoperit tumori canceroase în cazul mai multor șoareci. Astfel legătura dintre radiațiile cu radiofrecvență și cancerul părea a fi una destul de puternică.

Această problemă pare să îi îngrijoreze pe mulți când vine vorba de riscurile asociate rețelei 5G. Odată cu dezvoltarea acesteia, nivelul de radiații ar crește considerabil, ceea ce i-ar face pe oameni mai predispuși la îmbolnăvirea de cancer.

Totuși, nu există suficiente dovezi care să demonstreze acest lucru, nici măcar și în urma studiului realizat de cercetătorii americani. Condițiile la care șoarecii din cercetare au fost supuși nu ar fi deloc similare cu cele pe care un om le-ar trăi în mod obișnuit.

De asemenea, teoria pare să vină din Rusia, care ar încerca să dezinformeze în legătură cu rețeaua 5G. Toată treaba nu pare să fie nimic altceva decât o teorie a conspirației.

Am putea avea parte de prognoze meteo mai proaste

O altă problemă pe care tehnologia 5G ar putea să o aducă se referă la capacitatea experților de a prognoza vremea. Odată instalat pe toată suprafața planetei, noul sistem wireless ar putea perturba sateliții folosiți pentru a monitoriza schimbările atmosferice.

Astfel, prognoza meteo ar putea fi afectată, iar meteorologii nu vor mai putea prezice furtunile majore. Și în cazul acesta, frica oamenilor pornește tot de la radiațiile cu radiofrecvență.

Tehnologia 5G ar afecta plantele și animalele

Tehnologia 5G ar putea avea efecte negative asupra întregului mediu înconjurător în care trăim. Motivele de îngrijorare par să se fi născut din cauza radiațiilor cu frecvență extrem de înaltă pe care tehnologia 5G le folosește. Unele studii au arătat că acestea ar afecta atât plantele, cât și animalele din jurul nostru.

Radiațiile ar putea face ca unele plante să devină necomestibile, iar durata și calitatea vieții animalelor s-ar micșora. Nici în această privință nu există date suficient de pentru a avea cu adevărat un motiv de îngrijorare.

Invazia antenelor 5G

Pentru ca rețeaua 5G să poată ajunge la toată lumea, vom avea nevoie de o infrastructură cu totul nouă. Aceasta folosește o lungime de undă diferită de rețeaua 4G pe care telefonul tu o folosește acum. Rețeaua 5G poate, într-adevăr să transmită date mult mai rapid decât cea 4G, dar asta înseamnă, în același timp, că aria de acoperire este una mai mică.

Pentru asta, este nevoie de noi echipamente instalate mult mai aproape unul de altul pentru ca rețeaua să ajungă peste tot.

Acest lucru ar însemna mult mai multe antene decât oamenii ar vrea să vadă pe străzi. Pentru a asigura semnal pentru rețeaua 5G, aceste antene ar urma să fie instalate peste tot, chiar și pe stâlpii de iluminat sau semafoarele din oraș. Unora le este teamă că aceste antene ar urma să fie instalate chiar în curțile lor, iar asta îi nemulțumește total pe unii.

Telefoanele vor fi mai scumpe

Implementarea tehnologiei 5G implică și niște costuri extrem de mari. Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să modifice complet infrastructura pentru a putea oferi rețea 5G. Acest lucru ar putea duce, cred unii, la scumpirea serviciilor pe care acestea le oferă.

De asemenea, și telefoanele care suportă tehnologia 5G vor fi considerabil mai scumpe decât cele care merg doar cu 4G. Putem observa deja asta în cazul Samsung Galaxy S10. Modelul care are și conectivitate 5G este cu 400 de dolari mai scump decât Samsung S10 care vine doar cu 4G.

Fricile nu sunt neapărat unele întemeiate. Deși unii susțin că ar urma să facă mai mult rău decât bine, nu putem contesta beneficiile cu care rețeaua 5G va veni.